Het preparen van Lokaas

Het preparen van Lokaas

Allereerst heb je een emmer of bassin nodig waarin je het lokaas gaat prepareren. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid goed verdeeld, op die manier bekom je een optimale vermening van je verschillende bestanddelen. Kies dus liever om in twee emmers te werken dan in één. 

Voeg je bestanddelen toe in de emmer en vermeng deze eerst droog met elkaar. Tegenwoordig zie je vissers vaak een boormachine gebruiken (met een soort van garde) bij het vermengen van het voeder. Prima, door het hoge toerental kan men van een optimale vermeng spreken.

Lokaas kun je niet binnen 2 minuten klaar maken. Het is belangrijk om het voer niet vochtiger te maken dan je het uiteindelijk wilt gebruiken. De droge voeringredienten hebben even tijd nodig om het toegevoegde water op te nemen, dus nadat je voor de eerste keer het lokaas hebt bevochtigd zal na 5 tot 10 minuten blijken dat alles behoorlijk is “ingedroogd”.

Op dat moment voeg je meer water toe, weer net zoveel dat het lokaas na de tweede bevochtiging aanvoelt als klaar voor gebruik. Nog steeds nemen de voeringredienten water op en ook nu weer zul je merken na zo’n 5 tot 10 minuten dat het lokaas toch weer iets droger aanvoelt.

Opnieuw voeg je nu wat water toe, zoveel dat het lokaas weer aanvoelt als klaar voor gebruik. Normaal gesproken blijft het lokaas nu op de juiste vochtigheid. Dit is mede ook afhankelijk van welk lokaas je gebruikt.

Bij sommige voeren zul je merken dat een 4e keer water toevoegen noodzakelijk is. Bepaalde voeringredienten nemen nu eenmaal meer water op.

Het is heel belangrijk dat al het vocht zo optimaal mogelijk is vermengd met het lokaas. Bijna altijd (met de “blote hand” gemaakt komt het wat meer voor dan wanneer je een boormachine gebruikt) zitten er wel enkele wat meer bevochtigde voerdeeltjes in het voer die “klonters” vormen. Het is dan ook altijd goed om even het aangemaakte voer voor gebruik nog even door een voerzeef te drukken.

Nu is alles optimaal met elkaar vermengd en klaar voor gebruik.