Het preparen van Lokaas

Het preparen van Lokaas

Allereerst heb je een emmer of bassin nodig waarin je het lokaas gaat prepareren. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid goed verdeeld, op die manier bekom je een optimale vermening van je verschillende bestanddelen. Kies dus liever om in twee emmers te werken dan in één. 

Voeg je bestanddelen toe in de emmer en vermeng deze eerst droog met elkaar. Tegenwoordig zie je vissers vaak een boormachine gebruiken (met een soort van garde) bij het vermengen van het voeder. Prima, door het hoge toerental kan men van een optimale vermeng spreken.

Lokaas kun je niet binnen 2 minuten klaar maken. Het is belangrijk om het voer niet vochtiger te maken dan je het uiteindelijk wilt gebruiken. De droge voeringredienten hebben even tijd nodig om het toegevoegde water op te nemen, dus nadat je voor de eerste keer het lokaas hebt bevochtigd zal na 5 tot 10 minuten blijken dat alles behoorlijk is “ingedroogd”.

Op dat moment voeg je meer water toe, weer net zoveel dat het lokaas na de tweede bevochtiging aanvoelt als klaar voor gebruik. Nog steeds nemen de voeringredienten water op en ook nu weer zul je merken na zo’n 5 tot 10 minuten dat het lokaas toch weer iets droger aanvoelt.

Opnieuw voeg je nu wat water toe, zoveel dat het lokaas weer aanvoelt als klaar voor gebruik. Normaal gesproken blijft het lokaas nu op de juiste vochtigheid. Dit is mede ook afhankelijk van welk lokaas je gebruikt.

Bij sommige voeren zul je merken dat een 4e keer water toevoegen noodzakelijk is. Bepaalde voeringredienten nemen nu eenmaal meer water op.

Het is heel belangrijk dat al het vocht zo optimaal mogelijk is vermengd met het lokaas. Bijna altijd (met de “blote hand” gemaakt komt het wat meer voor dan wanneer je een boormachine gebruikt) zitten er wel enkele wat meer bevochtigde voerdeeltjes in het voer die “klonters” vormen. Het is dan ook altijd goed om even het aangemaakte voer voor gebruik nog even door een voerzeef te drukken.

Nu is alles optimaal met elkaar vermengd en klaar voor gebruik.

Bream time ?

Bream time ?

BREAM-Time of is het nog dream-time?

Stilletjes aan komt het seizoen goed op gang, de temperatuur gaat eindelijk omhoog, vissen raken uitgepaaid en de eetlust komt terug!

Hier mijn tip om vis op je stek te houden voor vijvers met sompige bodem!

2x Catch,1x Turbo,1x Supercup,200gr brasem wit.

  • Papje maken van Supercup (+- 2,5l water);
  • Catch -turbo & brasem wit goed mengen;
  • Helft van de deze laatste mengeling (2) nadien onder papje roeren, kwartiertje laten rusten en dan de rest van de droge mengeling erbij
  • Goed mengen, wat laten rusten, levend aas er onder en klaar!

Method mix classic in Roemenië

Method mix classic in Roemenië

Normaal zijn mijn artikels iets langer, maar voor deze gelegenheid heb ik besloten om het beknopt te houden. Voor deze vis trip op het meer van Cluj-Napoca, dat in het midden van Transsylvanië (Roemenië) ligt, ja ja bij Dracula! Heb ik gekozen om de Method mix classic eens uit te testen van Marcel Van Den Eynde.

Ik moet toegeven dat ik een beetje verbaast was van dit product omdat het geen typisch method lokaas is, zoals de meeste concurrenten ze hebben! Het was de eerste keer dat ik dit product gebruikte en ik kan alleen maar zeggen: “ WOW ”. 

Het product bevat eigenlijk vrij veel grove ingrediënten zoals zaden, cornflakes, gebroken maïs,  kemp…. en normaal bij de method techniek worden doorgaans altijd zeer fijne producten gebruikt. Door de vele ingrediënten heeft de method mix classic een mooi uitgebalanceerd aroma samen met de vismeel geur. Ik ben ervan geschrokken dat ondanks de grove ingrediënten dit product toch goed plakt en ook goed stabiel blijft.

Gecombineerd met andere type van karper lokazen kan de method mix classic eigenlijk ook goed gebruikt worden als basis karper lokaas voor andere disciplines in het vissen. Als je bijvoorbeeld gezoete maïs en expanda gold toe zou voegen zou je al een mooie mix hebben om bv carassio ‘s te lokken volgens mij.  

Afhankelijk van het water dat je toevoegt zal je een verschillend resultaat hebben in de zwaarte en binding van uw lokaasmengeling. 

Hoe maak je naar mijn mening nu de perfecte method mengeling? Omwille van de goede binding is het niet nodig de method mix classic te zeven (maar als je liever de grove ingrediënten er uit hebt kan je dit wel doen). Voeg water toe in kleine volumes van 500 ml – 1 liter, mengel een eerste keer goed en laat de mengeling 5 minuten rusten. Voeg terug 500 ml – 1 liter water toe, meng de inhoud nog eens goed onder elkaar en wachter terug 5 minuten. Ga zo door tot je de consistentie bereikt hebt dat je voor ogen had. Normaal is dit ideaal na 15 a 20 minuten.

Door voldoende de tijd te nemen kunnen de grove ingrediënten het water goed absorberen en zal het lokaas een mooie structuur krijgen. Let er gewoon op dat het lokaas niet TE nat is.

Voeg additieven trouwens toe voor de helft van een zakje in het begin van de preparatie van je lokaas mengeling. Het laatste deel van het additief zakje voeg je op het laatste toe, om uw lokaas mee af te werken.

Een method preparatie mag trouwens gerust een dag op voorhand worden gemaakt!

Uiteindelijk was vis trip vrij kort door de weerschakeling en de vissen geen bijtlust meer hadden, maar ik kan bijna niet wachten naar een volgende keer!

Supercup

Supercup

Supercup is een lokaas dat al over een hele lange periode zijn waarde heeft bewezen. Niet alleen in ons eigen België, maar werkelijk overal in Europa. Met name in Engeland werd supercup met heel veel succes gebruikt op allerlei natuurlijke wateren daar en met name op de kanalen.

Supercup is een product dat van structuur licht en wolkend is en dan ook eerder bedoeld is voor het aanlokken van vooral kleinere vissen zoals voorns en blieken. Supercup wordt omwille van de hierboven opgenoemde specificaties best niet gebruikt op diepe en sterk stromende wateren en is een ideaal ‘’starters’’ product. De werking van het lokaas wordt opgemerkt door de in de buurt rondzwemmende vissen en worden zo automatisch naar u voerstek gelokt.

Enkele voerrecepten die hun waarde al vaak hebben bewezen en waarbij het gebruik van supercup een belangrijke rol speelt:

2 kg secret + 1 kg supercup + 1 zakje rotaugen

2 kg Turbo + 1 kg supercup + 1 zakje brasem caramel

1 kg secret + 1 kg supercup +  1 kg DS feeder

 

Een heerlijke wedstrijd op het Kanaal!

Een heerlijke wedstrijd op het Kanaal!

Een heerlijke wedstrijd op het Kanaal! We gingen een wedstrijd vissen op Roeselare-Ooigem te Ingelmunster aan de serres, dit is gekend voor zijn grote brasems, daar het midden de zomer was had ik een voer klaargemaakt van 1 deel Expanda Caramel en 1 deel Vijver Geel.

Ik weet uit ervaring dat op een water waar er regelmatig op karper gevist word de brasems ook graag een voer lusten waar een deel pellets in verwerkt zijn.

Toen ik op mijn plaatsnummer kwam zag ik reeds en grote activiteit van vis over het ganse water, dus ik dacht dat het een mooie dag ging worden, na het signaal heb ik een 5-tal grote korven gezet gevuld met de nodige geknipte wormen en casters. De beet kwam er heel vlug in en ik wist deze wedstrijd te winnen met iets meer dan 23 kg, dus het was voor mij een heerlijke dag.

Rodney vertelt

Rodney vertelt

Mijn favoriete combinatie is Turbo classic en Secret. Turbo is een product waarvan het ideaal is op veel verschillende wateren (zowel stilstaand als stromend water) en is ideaal voor het vissen op voorn en brasems.

Secret is dan een vrij zwaar lokaas en zorgt ervoor dat mijn voederballen eens ze op de bodem zijn vrij snel openbreken en beginnen te wolken.

het gebruik hiervan kan lichter of zwaarder worden gemaakt afhankelijk van de toevoeging Secret.

Valere vertelt

Valere vertelt

Beste sportvissers en visliefhebbers,

Na het winnen van de Open 2000 Ile de monsin vroeg de redactie van dit tijdschrift mij om een woordje uitleg te geven bij de visvoeders van Van Den Eynde. Dit doe ik natuurlijk met veel plezier!

Als ervaren sportvisser en competitievisser werk ik reeds 20 jaar met de visvoeders van VDE.
Op licht stromende wateren zoals het Albertkanaal gaat mijn voorkeur uit naar Turbo en Secret.
Deze vul ik aan met 500 gr. bruin paneermeel en 500 gr duivenmest. het klinkt misschien wat raar, maar het is een succesformule!
Deze formule gebruik ik vooral voor algemene voorns. Als additief voeg ik hieraan 200 gr Rotaugen Special toe.

Voor de fel stromende wateren zoals de Maas gebruik ik eerder Grote voorn of Record zilver i.p.v Turbo. Aan deze formile voor de fel stromende wateren voeg ik 250 gr Brasem caramel toe.

Zoals jullie lezen maak ik enkel gebruik van goede basisvoeders, aangevuld met enkele additieven. Succes verzekerd!

Sportieve groeten, 

Elsen Valere

Bert De Mulder en het ketelmeer

Bert De Mulder en het ketelmeer

Gebruikte voeders Ketelmeer:

6kg G5

2kg supercup

2kg supercrack brasem geel

4 soeplepels superzoet

Corn Liquid booster

Enkele blikken kemp & krill

Enkele blikken mais

Dit is voldoende voor 4 wedstrijden van 5u met feeder

Idee hier achter is:

-G5 als neutrale basis, goed voor bijna elk type natuurlijk water zoals het Ketelmeer. Hier staat soms ook behoorlijk wat stroming door de monding van de
Ijssel. Zowel de stroming als de te verwachten vangsten zijn niet te voorspellen, je kan er van alles verwachten, brasem, windes en voorn in alle formaten behoren tot de mogelijkheden. Daarom maak ik voor daar geen voeder die specifiek op 1 soort gericht is.

-Supercup om vooral in het begin van de wedstrijd sneller vis aan te lokken.

-Supercrack brasem geel en superzoet omdat brasem in de laatste uren meestal toch de belangrijkste vissoort is.

-Corn Liquid booster gaat gedeeltelijk vooraf in het water waar ik het voeder mee bevochtig en word gedeeltelijk tijdens de wedstrijd puur bij het voeder bij gedaan om de vochtigheid op pijl te houden. Dit ifv warmte, veel of weinig pieren knippen, water van de casters …

-Kemp & krill om de mooie voorns te kunnen selecteren. ½ blik vooraf bij het voeder, als er voldoende voorn te vangen is af en toe een korf met extra veel kemp er in.

-Mais voor wanneer er veel voorns en ook brasems op de voerplaats azen, dan kun je vaak met mais selectiever op de brasem vissen. Ook knip ik vooraf ½ blik mais zeer fijn en doe het zo onder het voeder. Tijdens het vissen regelmatig een korf voederen met wat mais erbij.

 

Een voorstelling van Patrick Nicolet

Een voorstelling van Patrick Nicolet

Een kleine voorstelling van een paar favorieten waar ik veel vertrouwen in heb. Eén van men favoriete voeders uit het MVDE gamma is zeker en vast SUPER CRACK, zowel de BRASEM met zijn specifieke zoete geur, als de VOORN met zijn kruidig aroma behoren steevast tot men voedersamenstelling. Deze voeders laten zich gemakkelijk met tal van andere producten (additieven enz) mengen. 

Een andere klassieker uit het MVDE gamma , nl TURBO BLACK en TURBO CLASSIC behoren ook steeds tot mijn basis. Door deze super voeders in 2 tijden te bevochtigen en door een zeef te drukken bekomt men een mooi zacht voer waar je overal een vis kunt vangen.

Maar zoals met vele dingen in het leven is de helft van succes gebasseerd op vertrouwen en dat heb ik voor 100% in de produkten van MARCEL VD EYNDE.

Nicolet Patrick

lid van FEEDERTEAM VANDENEYNDE GENT FTG

A-internatinaal

World Championship for Disabled 2017 in Kanjiza, Servië

World Championship for Disabled 2017 in Kanjiza, Servië

Zaterdagmorgen 3 juni om 4 uur vertrokken richting Servië met een tussenstop in Hongarije.

Zondagmorgen na ontbijt vertrek naar Kanjiza, nadat we alles in het hotel hadden uitgeladen gingen we op verkenning naar het water. Daar het niet de Tisla was in Kinjiza zoals aangekondigd op het programma maar ergens een riviertje op een 9km van Kanjiza was het effen zoeken. Maandag de eerste trainingsdag, veel was er niet te vangen buiten katvis en kleine karpertjes. Ook de volgende trainingsdagen was er niet veel verbetering in de vangsten. Wij hadden ondertussen ook ons oor gelegd bij de concurrenten en daar was het al niet veel beter. Na verscheidene samenstellingen van het voer uitgetest te hebben namen we het besluit dat de volgende samenstelling 2kg turbo +2 kg G-5 het beste naar voren kwam.

Vrijdag eerste wedstrijd dag: Tom op A-9, Stephane op B-2, Dominique op C-5 en Paul op D-7 wat resulteerde in de volgende uitslag een 4-4-2-3, daarmee kwamen we op een tweede plaats in het ploegenklassement na Italie en voor Croatie. Een slechte loting kon ons alleen nog van het podium houden.

Zaterdag morgen om 6h30 naar de trekking en met een minder goeie loting naar het water. Slechts één goede plaats en drie mindere. Paul op A-9,Dominique op B-3, Stephane op C-4 en Tom op D-9. Na de goede uitslag van de eerste dag brachten we ook geen wijzigingen aan het samen stellen van het voeder. Na het eerste uur waren we nog op schema wat de vangsten betrof, het tweede en derde uur was veel minder, alleen Tom die op D-9 zat bleef goed vangen. Dominique moest in het laatste half uur nog twee dikke karpers afgeven. De uitslag voor de tweede dag was dan één 4-6-10-1 en dan kon het tellen beginnen. Net zoals verleden jaar waren we opnieuw met 2 ploegen die vochten voor de derde plaats en ja ditmaal was het lot ons goed gezind. We klopten Hongarije met het gewicht en behaalden alzo de bronzen medaille per ploeg. Tom die kwam 2 gram te kort om individueel brons te pakken. Iedereen was tevreden met deze uitslag en we kijken al uit naar volgend jaar in Croatie.

Ik wil langs deze weg iedereen bedanken voor hun hulp, Pascal, Gino, Bruno, Ivan, Romain en vooral de dames die voor ons telkens na het vissen een hapje klaar hadden staan.

Ook de sponsors,want zonder hen is het onmogelijk om naar een W.K. te gaan.

Firma Van den Eynde, Maver, Easy Fish, Sportvisserij Vlaanderen, Hengelzaak Girisport Torhout en Hengelsport De Wedstrijdvisser Ieper en de Waalse Vleugel voor het lenen van hun bestelwagen.

De Coach,
Dejonghe Ronny

World Championship feeder 2017

World Championship feeder 2017

De maand juni is voor mij altijd erg inspannend. Eerst heb ik de mindervaliden op het WC in Servië vergezeld en daarna ging het richting Portugal met het feederteam voor een reisje van 1900 km naar het dorpje Cabeçăo.

Voor dit WC bestond het team uit 4 anciens Benny, Frank, Bert, Staf en 2 nieuwelingen Patrick en Wesley.

Het WC ging dit jaar door op de Ribeira da Raia, een rivier met een hele trage stroom in deze periode van het jaar, met een breedte van 45 tot 70 m en een diepte gaande van 1 m aan de andere oever tot 2 m of meer in het midden in functie van de viszones.

Op het traject waren heel weinig vissen. Het ging om karpers van 1 tot 3 kg, barbelen van 200 gr tot een kleine 2 kg en vooral veel te veel alvers, net als enkele schildpadden.

De maandag nadat we ons op het secretariaat van het WC hadden aangemeld, was er lottrekking van de oefenboxen en bevonden we ons allemaal aan het water voor ons trainingsprogramma. Het klopt dat er in België geen dergelijke rivieren bestaan. In zo een omgeving is het ideaal dat er enkele hindernissen zijn aan de andere oever, want het is precies daar dat er vissen kunnen zitten onder de planten. Wij kozen ervoor om geen te bindend en ook geen te rijkelijk lokaas te gebruiken. Wij gingen voor brasem Andy Berteyn of Vijver geel waaraan we maïs hebben toegevoegd, net als hennepzaad.

Het feit dat er zoveel alvers waren, zorgde wel voor de nodige beroering voor het gebruik van maden en grond voor de visvangst. We gaven er ons snel rekenschap van dat het een moeilijke vangst ging worden en dat de vissen steeds minder gingen toehappen naarmate de week vorderde, zodat we er zelfs over gingen denken of het niet rendabeler zou zijn om alvers te vissen. Uiteindelijk hebben wij bij de karper- en barbeelcompetitie geopteerd voor het lokaas baars van Andy dat we zwart hebben gemaakt en waar we hennepzaad, maïs en versneden aarde aan toevoegden en voor de vis op alvers een mengeling van abletta classic en special en pinkies.

Net zoals mijn Nederlandse collega schreef in zijn verslag waren er te veel factoren waarmee rekening moest gehouden worden om goede resultaten te behalen. De aanwezigheid van eendenkroos heeft ook enkele vissers verstoord gedurende de trainingen en de competitie.

Het was niet gemakkelijk maar ik denk dat het team een hele goede prestatie heeft neergezet en naar huis is teruggekeerd met heel veel nieuwe ervaringen.

In naam van het team en mijzelf wil ik graag de firma MARCEL VAN DEN EYNDE, Sportvisserij Vlaanderen, “De Wedstrijdvisser” in Ieper, de Franstalige bond waarvan we een bestelwagen in bruikleen kregen en de firma ROMA car bedanken. Zonder deze sponsors zou het voor ons onmogelijk geweest zijn om deel te nemen aan dit wereldkampioenschap.

De coach,
Pascal Delrue

Big Fish

Big Fish

Big fish is een lokaas dat werd ontwikkeld samen met voormalig Europees Kampioen Luc Vercammen. De naam zegt het al, we hebben het hier over een lokaas dat speciaal werd gemaakt met in gedachten het aanlokken van grotere vissen zoals brasem, zeelt en karpers.

Met name op stilstaande en traag stromende wateren zal big fish uitstekend tot zijn recht komen.

Big fish kan prima gewoon puur worden gebruikt. Het is wel belangrijk om dit lokaas “in 3 tijden” te bevochtigen want het neemt relatief veel vocht op en dat geldt speciaal voor sommige van de grove ingrediënten die in dit lokaas zijn verwerkt.

 

Big fish is een echt “allround” lokaas en het is met vele verschillende lokazen heel goed te vermengen. Een bewezen lokaasrecept voor het vissen op brasems op stilstaande wateren is een mengeling van 1 deel big fish + 1 deel vijver geel + 1 zakje big fish 250 gram (per 4 kg. droog lokaas) + superzoet (10 gram per kg. droog lokaas).

Een andere succesvol lokaas recept dat iets meer karpergericht is bestaat uit 1 deel big fish + 1 deel supercarp strawberry + 1 zakje strawberry of cherry and berry (per 4 kg. droog lokaas)