De Optimisten BEET artikel 2004

De Optimisten BEET artikel 2004

Richard’s kijk op “ De optimisten”.

Lekker eten vind ik zalig. Het mag gerust heel uitgebreid, met alles erop en eraan, als den ‘ hoop’ maar niet te groot is. dan bedoel ik niet datgene wat op mijn bord ligt, maar het tafelgezelschap… ik tafel liever intiem, met een par goede vrienden , of gewoon met mijn wederhelft. Feesten zijn aan mij niet besteed, geen partybeest of receptiefreak dus. Maar af en toe kan ik er niet onderuit. De borrel, en het daaropvolgende afsluitingsbanket en het WK Hazenwinkel, was grote klasse, het beste wat ik op dit niveau meemaakte. Niet alleen wat er op je bord kwam was af, maar ik ontmoete er ook terug een paar oude wedstrijdcoryfeeën: Jos Peeters en Pierre en Walter Michiels. Natuurlijk ging het al spoedig over ‘ onze tijd ‘, de tijd van het Belgisch meesterschap. De succesjaren van den Brusselse Ket, Pierre Michiels, Jean Mainil en onze Belgische Bob Nudd… Marcel Van Den Eynde.

-------------------------
Tekst & foto’s: Richard Van Den Broeck
----------------

Ja hoe ging het met Marcel? Het WK 1992 in het Noord Ierse Beleek was het laatste internationale optreden van Marcel. Het werd geen afscheid langs de grote poort. Beleek was een rot WK, haast demonische omstandigheden, met storm, met regen en modder. Heel weinig vis en geen brasem die de vaste hengel ook maar een blik waardig vond. Als Marcel nu nog over Ierland praat wordt hij direct driftig: “mijn eerste selectie voor het WK was in Ierland in 1969 en ik eindigde ook in Ierland, in Beleek 1992. Vierentwintig Wk selecties na elkaar, maar ik zit nog te wachten achter mijn achterste aanbeet in Ierland, mooi land maar praat me niet over de visserij daar “.

24 jaar lang had het boegbeeld van ons nationale team, met 3 keer goud met het team en één keer goud individueel. In België won Marcel alles wat er maar te winnen viel. De Witte uit Dendermonde beheerste een kwart eeuw ons wedstrijdgebeuren.

De optimisten

We zouden nog eens gaan vissen, daar waren we het over eens, maar een geschikte datum vinden bleek een moeilijke opgave te zijn. Of de eergoden zaten tegen, of Richard zat in Ierland (Sorry Marcel). Bij een volgende afspraak as een of ander griepje weer de spelbreker. “Kan het morgen voor jou?”, overviel Jan Van Schendel me via de telefoon. Heu… ja, eigenlijk wel, maar dan alleen in de namiddag. Prima we hoeven toch niet ver weg te gaan, kom maar gewoon naar de fabriek. Ik vroeg hem nog snel naar het weerbericht. “ Beetje wind, maar voor de rest niet verkeerd.” Ik hoorde hem nog iets zeggen over optimisten, voor hij de telefoon opging…. Ja, welke visser niet dacht ik…

Philip, Marcels schoonzoon en bedrijfsleider van de Firma, stond mij al op te wachten. “ Marcel is al weg, hij was niet te houden, hij is zijn spullen al in gereedheid aan het brengen”.  Philip laadde nog wat extra materiaal in de wagen. “ Volg me maar, het is hier vlakbij”.  Nauwelijks hebben we het fabrieksterrein verlaten of we belanden via een jachtweg in een oase van rust en groen, maar vooral van water. “ We zijn er “, zegt Philip haast plechtig. Dit is het paradijs van de visclub “ De Optimisten’’.

Karper en klein spul

Een vestigingswater rondom een oud fort, dat nog steeds dienst doet als schietstand voor de Dendermondse politie. De duidelijke aanwezigheid van de oude vestigingsmuren geeft het water een waas van geheimzinnigheid. De sterk over het water hangende struiken langs de fortkant ruiken naar karper en avontuur. Marcel, helemaal niet onder de indruk van de omgeving, is reeds ijverig met voeremmers bezig. Wat de pot schaft? “ Gewoon, heel gewoon, zeg maar de dagschotel; ‘Vijver geel’ en ‘Natuur’ als basis. Een handje maden en een greepje maïs, meer moet dat niet zijn”. Philip is ondertussen ook druk in de weer: “Pas maar op met die maïs of je krijgt karper op bezoek.” Ik vraag Philip wat we mogen verwachten. “Veel kleine vis, Brasem en natuurlijk kans op lijnbreuk door een karper”.  De tand des tijds heeft Marcel niet ontzien, maar als hij zijn hengel in de hand heeft ondergaat hij een metamorfose. Al zijn bewegingen misschien niet meer , klasse blijft, dat zie je aan alles. Marcel en zijn lokvoeder, dat is een symbiose. Hij maakte zijn lokvoeder groot en zijn lokvoeder maakte hem groots. Die eerbied voor datgene wat in die voeremmer zit, dat zie je, dat is kunst; zo gaat een artiest met zijn schepping om. Marcel ‘ streelt’ het lokvoeder door de voerzeef. Zijn dobber hangt in de waterspiegel, ik heb het er heel moeilijk mee. Hij blijkbaar ook, want na enige twijfel besluit hij om toch iets van het lood af te schapen. Bij Philip melden de eerste voorntjes zich. Jan Van Schendel komt ook even kijken. Marcels aas wordt onderschept door een drieste bende friemeltjes. Het gaat vlot, maar de grote vis laar het nog afweten.

Een kroonprins

We hebben nu even tijd voor een babbel en ik vraag Marcel of hij nog met zijn boot op zee vist. “Nee, dat werd te zwaar. Af en toe gaan we nog eens achter de snoekbaars aan, maar die vangsten zijn ook sterk terug gelopen. Het meeste geniet ik hier nog, vlakbij, familie of vrienden komen eens langs. De kleinkinderen gooien een hengeltje uit, en pas op hè er zit een crack bij. Je zult wel zien, straks komt hij. Bij Philip komt er ineens erg veel elastiek uit de hengeltop. Een karper vlucht naar de tegenoverliggende struiken, geen houden aan.

Hoi pap, mag ik vissen? De kleinkinderen bestormen de vestiging. Marcel heeft nu meer aandacht voor de wilde bende dan voor zijn dobber. De nieuwe kampioen heeft vaders hengel al veroverd. Er zit voor Philip niets anders op dan een tweede hengel optuigen. De dames Van Den Eynde volgen in het kielzog van de jonge meute, biertjes en frisdrank gaan rond…. De cirkel is rond. Onze Philip (zijn schoonzoon) vist niet onaardig, maar die jongen heeft het veel te druk met de zaak. Maar die kleine dat wordt een nieuwe “witte” ne kampioen. De kroonprins roep ondertussen om de assistentie van vader terwijl hij ijverig aan een brasem staat te hijsen. “ Ze je wat ik bedoel “ zegt Marcel Apetrots…

Bron: Hengelsportmagazine Beet, nr 12 december 2004, 29e jaargang.

Recept voor kanaalvisserij gericht op voorn

Recept voor kanaalvisserij gericht op voorn

Een combinatie voor dieper water met sterke stroming: 2  kg vochtige leem, 2 kg Record goud  +  G5 speciaal + Brasem wit

Vochtige leem kan worden ingezet als de visomstandigheden dit toelaten (bv harde stroming), deze zal uw voedersamenstelling verarmen (zodat de vis niet snel verzadigd is) daarbij doet het ook de voederballen sneller zinken zodat ze op de juiste plaats zullen openbreken.

Record goud 2 kg is een all round , kant en klaar lokaas voor zowel voorn als brasem. Record goud wordt meestal ingezet als de voornvisserij de kop op steekt op de kanalen en zeker in combinatie met G5 special. Algemeen zijn de “ Record “ producten allemaal zware lokaas types en kunnen best met maden, casters of vers de vase gemengd worden. De record lokazen zijn traagwerkend en houden lang stand . Record goud heeft een grove structuur waardoor je de grote jongens aan de haak kan slaan.

G5 special is een iet wat lichter voeder,ideaal voor de voorn visserij. Dit voeder komt voort uit de succesformule van de gekende G5 maar waar onder meer heel wat kruiden aan toegevoegd werden wat het speciaal maakt en zeker door (grote) voorns wordt geapprecieerd. Dankzij G5 zal de mengeling ook altijd wat meer werking krijgen, wat de voorn snel naar uw voerplek lokt.

Brasem wit is een minder bekendere additief en zoals zijn naam al doet vermoeden is dit product zeer doeltreffend in het lokken van witvis zoals voorn maar zeker ook brasem . In deze mengeling kiezen we voor brasem wit omdat in de koudere periode van het jaar de smaakstof die brasem wit geeft goed aansluit bij deze mengeling. Brasem wit is namelijk gemaakt van kruiden, maar door de intensiteit van het product kan je daar moeilijk één uitgesproken geur aan geven.  U kan brasem wit gerust vervangen door: Anijs, Koriander, Venkel of rotaugen special.

Extra tip: nat maken in 3 tijden, goed mengen en eventueel doorzeven. De partikels die op de zeef achterblijven kan u in een extra potje onder water zetten. Eens alle partikels zacht zijn, zeef ze stuk en meng ze in uw lokaas samen met uw levend aas.

Extra tip: Als u kiest om vers de vase te gebruiken als levend aas, alles in één keer voederen. Wanneer u maden of casters toevoegt, de helft voederen en regelmatig een handje bijvoederen.

En zeker niet vergeten een blik gekookte kemp onder het voeder te mengen !!!!!

Stilstaande wateren - meer voorn gericht

Stilstaande wateren - meer  voorn gericht

Een combinatie voor de snelle visserij: 1 kg Secret + 1 kg feeder Mystery Red + 1kg Formule M Roach + 0,5 DM +  1 pakje Rotaugen + 1 blik gekookte hennep. 

Bovenstaande combinatie is perfect inzetbaar op traag tot stilstaande kanalen met een diepte van 2-3 meter en voor de steeds meer aan populatie-winnende kantvisserij (of anders gezegd een ideale margin mix).  Voor dieper water  best  leem toevoegen. 

Vochtige leem kan steeds worden ingezet als de visomstandigheden dit toelaten (bv stroming), niet alleen om uw voeder  sneller  te doen zinken, maar zeker ook om uw lokaas op de juiste plaats sneller te laten openbreken en voornamelijk in de winter uw samenstelling te “verarmen”, minder voedingswaarde doet de vis minder verzadigen! 

Secret 1 kg ,welk dienst doet als bind- (lees: kleef!) middel zorgt ervoor dat de mengeling voldoende lang standhoudt. 

Feeder Mystery Red is een veel gebruikte samenstelling in de  feedervisserij en is dus op zichzelf niet heel zwaar , maar perfect inzetbaar in andere visserijen. Mystery red bevat vrij veel paprika  en dit geeft dan ook de typisch rosse kleur aan het product.  Paprika is een kruid dat  uw lokaasmengeling steeds goed zal op smaak brengen en heel aanlokkend werkt op alle witvissoorten (Karpervissers weten waarom...!!!!) 

Als laatste product kiezen we voor Formule M Roach, dit is op zich een zeer licht voeder waar voorns dol op zijn (en niet het minst de grote!).Van nature lichtgroen tot bruinachtige kleur, heeft Formule M  Roach een zeer speciale ,kruidachtige geur,  veel werkende bestanddelen en daardoor ook een optimale aantrekkingskracht voor  voorns . Ondanks de zeer fijne structuur bevat deze mengeling specifieke eiwitcomponenten dat kleinere vis als voedselbron zullen herkennen. 

DM werkt specifiek naar voorn door het wolkend effect boven de bodem en wat heel interessant is voor azende vissen. 

Deze samenstelling van opgesomde voeders is eerder specifiek gericht op vangen van voorns, een beproefd  recept en wie er nog wat extra spicy-kruiden voor de grotere exemplaren wil aan toevoegen hebben we nog steeds onze alom geprezen Rotaugen. Zonder dit pakte Marcel nooit uit!   

Extra tip 1 (wat eigenlijk nooit mag ontbreken in voornvoeder): 1 blik gekookte hennep en 1 hand kapot geknepen casters onder uw mengeling toevoegen zal ervoor zorgen dat de vissen blijven azen op uw voederplaats. 

Extra tip 2: hou steeds genoeg voeder over na het zwaar voederen om daarna regelmatig een handje bij te voederen met iets minder hard geknepen voederballen. 

kanaalvisserij

kanaalvisserij

Marcel had altijd een basis recept en voor de diepere kanalen gebruikte hij deze samenstelling: Vochtige leem + secret + kanaal + brasem caramel. 

Vochtige leem is een zorgvuldig gekozen aarde die uw lokaasmengeling zwaarder zal maken, maar ook zal gaan verarmen. Secret is dan weer een product dat al generaties lang gebruikt wordt om uw lokaasmengeling plakkerig en zwaarder te maken. Secret is een bodemlokaas dat traag werkt in het beginstadium, maar nadien lang standhoudt. 
Kanaal is een zwaar en schraal bodemlokaas met de eigenschap dat het toch eiwitrijk is , hierdoor gaan vissen interesse tonen in dit lokaas. Kanaal heeft een vanille geur en is fijn van structuur, waardoor hij bijna op ieder kanaal kan worden gebruikt. 

Door deze drie producten te combineren zal uw lokaasamengeling sneller en beter op haar plaats terechtkomen, zonder bij het afdalen veel product te verliezen of door mogelijkse stroming weg te stromen in de daling. 

Als lokaas voor brasem en voorns in diep, snelstromend water: 2 kg kanaal + 2 kg secret + 250 gram brasem caramel;  moet goed gemengd en vochtig gemaakt worden in 3 tijden. Maden en casters moeten nadien zo toegevoegd worden dat men nog ballen kan maken. De voederballen mogen niet op voorhand gemaakt worden omdat zij stukgeduwd worden door de maden. De ballen moeten achtereenvolgens genepen en gegooid worden. zo wordt een goede visplaats aangelegd. Wanneer vis ter plaats komt kan nog met één hand bijgevoederd worden.  

Tip voor de zomer periode: Brasem Caramel vervangen voor M's secret. 

Voorn Kanaal Recept

Voorn Kanaal Recept

Een tip voor Voorns en brasems in een zacht stromend kanaal tijdens de winter en zomer perioden: 1,5 kg seret + 1,5 kg champion + 1 zakje rotaugen + 0,5 zakje brasem caramel + 0,250 ml liquid aroma melasse

Voor dit recept hebben we gekozen voor World Champion en Secret als basis. World Champion kan zowel in de zomer als wintervisserij worden ingezet en is een all round lokaas dat een goede basis heeft om zowel voorns als brasems aan te trekken. Secret zal dienen als bindproduct en eenmaal op de bodem lang te kunnen standhouden. De rotaugen additief zal met zijn kruiden en de brasem caramel met zijn zoete stoffen, voor de nodige aantrekking zorgen om zowel voorns en brasemachtige te lokken.
Liquid aroma melasse voegen we aan de mengeling toe voor extra plakkracht, het versmakelijken en een extra wolk te creëren van aroma. 

De mix kan gebruikt worden in helder en donker water. In eerste instantie zullen vooral voorns gelokt worden, nadien mogelijks brasems. De mix kan perfect worden gemengd met vers, maden, gekookte hennep en casters.

U kan met de mix op verschillende wijzen gaan werken/inwerpen. Men kan in één keer een grote hoeveelheid gebruiken of herhaaldelijk voederen met één hand. 

Als men met vers vist éénmaal goed voederen. Als men met kemp, maden en caster gaat mengen  de helft voederen, maar wanneer de vis op de plaats is, regelmatig een handje bij voederen. 

Het preparen van Lokaas

Het preparen van Lokaas

Allereerst heb je een emmer of bassin nodig waarin je het lokaas gaat prepareren. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid goed verdeeld, op die manier bekom je een optimale vermening van je verschillende bestanddelen. Kies dus liever om in twee emmers te werken dan in één. 

Voeg je bestanddelen toe in de emmer en vermeng deze eerst droog met elkaar. Tegenwoordig zie je vissers vaak een boormachine gebruiken (met een soort van garde) bij het vermengen van het voeder. Prima, door het hoge toerental kan men van een optimale vermeng spreken.

Lokaas kun je niet binnen 2 minuten klaar maken. Het is belangrijk om het voer niet vochtiger te maken dan je het uiteindelijk wilt gebruiken. De droge voeringredienten hebben even tijd nodig om het toegevoegde water op te nemen, dus nadat je voor de eerste keer het lokaas hebt bevochtigd zal na 5 tot 10 minuten blijken dat alles behoorlijk is “ingedroogd”.

Op dat moment voeg je meer water toe, weer net zoveel dat het lokaas na de tweede bevochtiging aanvoelt als klaar voor gebruik. Nog steeds nemen de voeringredienten water op en ook nu weer zul je merken na zo’n 5 tot 10 minuten dat het lokaas toch weer iets droger aanvoelt.

Opnieuw voeg je nu wat water toe, zoveel dat het lokaas weer aanvoelt als klaar voor gebruik. Normaal gesproken blijft het lokaas nu op de juiste vochtigheid. Dit is mede ook afhankelijk van welk lokaas je gebruikt.

Bij sommige voeren zul je merken dat een 4e keer water toevoegen noodzakelijk is. Bepaalde voeringredienten nemen nu eenmaal meer water op.

Het is heel belangrijk dat al het vocht zo optimaal mogelijk is vermengd met het lokaas. Bijna altijd (met de “blote hand” gemaakt komt het wat meer voor dan wanneer je een boormachine gebruikt) zitten er wel enkele wat meer bevochtigde voerdeeltjes in het voer die “klonters” vormen. Het is dan ook altijd goed om even het aangemaakte voer voor gebruik nog even door een voerzeef te drukken.

Nu is alles optimaal met elkaar vermengd en klaar voor gebruik.

Bream time ?

Bream time ?

BREAM-Time of is het nog dream-time?

Stilletjes aan komt het seizoen goed op gang, de temperatuur gaat eindelijk omhoog, vissen raken uitgepaaid en de eetlust komt terug!

Hier mijn tip om vis op je stek te houden voor vijvers met sompige bodem!

2x Catch,1x Turbo,1x Supercup,200gr brasem wit.

  • Papje maken van Supercup (+- 2,5l water);
  • Catch -turbo & brasem wit goed mengen;
  • Helft van de deze laatste mengeling (2) nadien onder papje roeren, kwartiertje laten rusten en dan de rest van de droge mengeling erbij
  • Goed mengen, wat laten rusten, levend aas er onder en klaar!

Method mix classic in Roemenië

Method mix classic in Roemenië

Normaal zijn mijn artikels iets langer, maar voor deze gelegenheid heb ik besloten om het beknopt te houden. Voor deze vis trip op het meer van Cluj-Napoca, dat in het midden van Transsylvanië (Roemenië) ligt, ja ja bij Dracula! Heb ik gekozen om de Method mix classic eens uit te testen van Marcel Van Den Eynde.

Ik moet toegeven dat ik een beetje verbaast was van dit product omdat het geen typisch method lokaas is, zoals de meeste concurrenten ze hebben! Het was de eerste keer dat ik dit product gebruikte en ik kan alleen maar zeggen: “ WOW ”. 

Het product bevat eigenlijk vrij veel grove ingrediënten zoals zaden, cornflakes, gebroken maïs,  kemp…. en normaal bij de method techniek worden doorgaans altijd zeer fijne producten gebruikt. Door de vele ingrediënten heeft de method mix classic een mooi uitgebalanceerd aroma samen met de vismeel geur. Ik ben ervan geschrokken dat ondanks de grove ingrediënten dit product toch goed plakt en ook goed stabiel blijft.

Gecombineerd met andere type van karper lokazen kan de method mix classic eigenlijk ook goed gebruikt worden als basis karper lokaas voor andere disciplines in het vissen. Als je bijvoorbeeld gezoete maïs en expanda gold toe zou voegen zou je al een mooie mix hebben om bv carassio ‘s te lokken volgens mij.  

Afhankelijk van het water dat je toevoegt zal je een verschillend resultaat hebben in de zwaarte en binding van uw lokaasmengeling. 

Hoe maak je naar mijn mening nu de perfecte method mengeling? Omwille van de goede binding is het niet nodig de method mix classic te zeven (maar als je liever de grove ingrediënten er uit hebt kan je dit wel doen). Voeg water toe in kleine volumes van 500 ml – 1 liter, mengel een eerste keer goed en laat de mengeling 5 minuten rusten. Voeg terug 500 ml – 1 liter water toe, meng de inhoud nog eens goed onder elkaar en wachter terug 5 minuten. Ga zo door tot je de consistentie bereikt hebt dat je voor ogen had. Normaal is dit ideaal na 15 a 20 minuten.

Door voldoende de tijd te nemen kunnen de grove ingrediënten het water goed absorberen en zal het lokaas een mooie structuur krijgen. Let er gewoon op dat het lokaas niet TE nat is.

Voeg additieven trouwens toe voor de helft van een zakje in het begin van de preparatie van je lokaas mengeling. Het laatste deel van het additief zakje voeg je op het laatste toe, om uw lokaas mee af te werken.

Een method preparatie mag trouwens gerust een dag op voorhand worden gemaakt!

Uiteindelijk was vis trip vrij kort door de weerschakeling en de vissen geen bijtlust meer hadden, maar ik kan bijna niet wachten naar een volgende keer!

Supercup

Supercup

Supercup is een lokaas dat al over een hele lange periode zijn waarde heeft bewezen. Niet alleen in ons eigen België, maar werkelijk overal in Europa. Met name in Engeland werd supercup met heel veel succes gebruikt op allerlei natuurlijke wateren daar en met name op de kanalen.

Supercup is een product dat van structuur licht en wolkend is en dan ook eerder bedoeld is voor het aanlokken van vooral kleinere vissen zoals voorns en blieken. Supercup wordt omwille van de hierboven opgenoemde specificaties best niet gebruikt op diepe en sterk stromende wateren en is een ideaal ‘’starters’’ product. De werking van het lokaas wordt opgemerkt door de in de buurt rondzwemmende vissen en worden zo automatisch naar u voerstek gelokt.

Enkele voerrecepten die hun waarde al vaak hebben bewezen en waarbij het gebruik van supercup een belangrijke rol speelt:

2 kg secret + 1 kg supercup + 1 zakje rotaugen

2 kg Turbo + 1 kg supercup + 1 zakje brasem caramel

1 kg secret + 1 kg supercup +  1 kg DS feeder

 

Een heerlijke wedstrijd op het Kanaal!

Een heerlijke wedstrijd op het Kanaal!

Een heerlijke wedstrijd op het Kanaal! We gingen een wedstrijd vissen op Roeselare-Ooigem te Ingelmunster aan de serres, dit is gekend voor zijn grote brasems, daar het midden de zomer was had ik een voer klaargemaakt van 1 deel Expanda Caramel en 1 deel Vijver Geel.

Ik weet uit ervaring dat op een water waar er regelmatig op karper gevist word de brasems ook graag een voer lusten waar een deel pellets in verwerkt zijn.

Toen ik op mijn plaatsnummer kwam zag ik reeds en grote activiteit van vis over het ganse water, dus ik dacht dat het een mooie dag ging worden, na het signaal heb ik een 5-tal grote korven gezet gevuld met de nodige geknipte wormen en casters. De beet kwam er heel vlug in en ik wist deze wedstrijd te winnen met iets meer dan 23 kg, dus het was voor mij een heerlijke dag.

Rodney vertelt

Rodney vertelt

Mijn favoriete combinatie is Turbo classic en Secret. Turbo is een product waarvan het ideaal is op veel verschillende wateren (zowel stilstaand als stromend water) en is ideaal voor het vissen op voorn en brasems.

Secret is dan een vrij zwaar lokaas en zorgt ervoor dat mijn voederballen eens ze op de bodem zijn vrij snel openbreken en beginnen te wolken.

het gebruik hiervan kan lichter of zwaarder worden gemaakt afhankelijk van de toevoeging Secret.

Valere vertelt

Valere vertelt

Beste sportvissers en visliefhebbers,

Na het winnen van de Open 2000 Ile de monsin vroeg de redactie van dit tijdschrift mij om een woordje uitleg te geven bij de visvoeders van Van Den Eynde. Dit doe ik natuurlijk met veel plezier!

Als ervaren sportvisser en competitievisser werk ik reeds 20 jaar met de visvoeders van VDE.
Op licht stromende wateren zoals het Albertkanaal gaat mijn voorkeur uit naar Turbo en Secret.
Deze vul ik aan met 500 gr. bruin paneermeel en 500 gr duivenmest. het klinkt misschien wat raar, maar het is een succesformule!
Deze formule gebruik ik vooral voor algemene voorns. Als additief voeg ik hieraan 200 gr Rotaugen Special toe.

Voor de fel stromende wateren zoals de Maas gebruik ik eerder Grote voorn of Record zilver i.p.v Turbo. Aan deze formile voor de fel stromende wateren voeg ik 250 gr Brasem caramel toe.

Zoals jullie lezen maak ik enkel gebruik van goede basisvoeders, aangevuld met enkele additieven. Succes verzekerd!

Sportieve groeten, 

Elsen Valere

Bert De Mulder en het ketelmeer

Bert De Mulder en het ketelmeer

Gebruikte voeders Ketelmeer:

6kg G5

2kg supercup

2kg supercrack brasem geel

4 soeplepels superzoet

Corn Liquid booster

Enkele blikken kemp & krill

Enkele blikken mais

Dit is voldoende voor 4 wedstrijden van 5u met feeder

Idee hier achter is:

-G5 als neutrale basis, goed voor bijna elk type natuurlijk water zoals het Ketelmeer. Hier staat soms ook behoorlijk wat stroming door de monding van de
Ijssel. Zowel de stroming als de te verwachten vangsten zijn niet te voorspellen, je kan er van alles verwachten, brasem, windes en voorn in alle formaten behoren tot de mogelijkheden. Daarom maak ik voor daar geen voeder die specifiek op 1 soort gericht is.

-Supercup om vooral in het begin van de wedstrijd sneller vis aan te lokken.

-Supercrack brasem geel en superzoet omdat brasem in de laatste uren meestal toch de belangrijkste vissoort is.

-Corn Liquid booster gaat gedeeltelijk vooraf in het water waar ik het voeder mee bevochtig en word gedeeltelijk tijdens de wedstrijd puur bij het voeder bij gedaan om de vochtigheid op pijl te houden. Dit ifv warmte, veel of weinig pieren knippen, water van de casters …

-Kemp & krill om de mooie voorns te kunnen selecteren. ½ blik vooraf bij het voeder, als er voldoende voorn te vangen is af en toe een korf met extra veel kemp er in.

-Mais voor wanneer er veel voorns en ook brasems op de voerplaats azen, dan kun je vaak met mais selectiever op de brasem vissen. Ook knip ik vooraf ½ blik mais zeer fijn en doe het zo onder het voeder. Tijdens het vissen regelmatig een korf voederen met wat mais erbij.

 

Big Fish

Big Fish

Big fish is een lokaas dat werd ontwikkeld samen met voormalig Europees Kampioen Luc Vercammen. De naam zegt het al, we hebben het hier over een lokaas dat speciaal werd gemaakt met in gedachten het aanlokken van grotere vissen zoals brasem, zeelt en karpers.

Met name op stilstaande en traag stromende wateren zal big fish uitstekend tot zijn recht komen.

Big fish kan prima gewoon puur worden gebruikt. Het is wel belangrijk om dit lokaas “in 3 tijden” te bevochtigen want het neemt relatief veel vocht op en dat geldt speciaal voor sommige van de grove ingrediënten die in dit lokaas zijn verwerkt.

 

Big fish is een echt “allround” lokaas en het is met vele verschillende lokazen heel goed te vermengen. Een bewezen lokaasrecept voor het vissen op brasems op stilstaande wateren is een mengeling van 1 deel big fish + 1 deel vijver geel + 1 zakje big fish 250 gram (per 4 kg. droog lokaas) + superzoet (10 gram per kg. droog lokaas).

Een andere succesvol lokaas recept dat iets meer karpergericht is bestaat uit 1 deel big fish + 1 deel supercarp strawberry + 1 zakje strawberry of cherry and berry (per 4 kg. droog lokaas)

Combinatieadvies Method Mix en Crushed pellet mix

Combinatieadvies Method Mix en Crushed pellet mix

Combinatieadvies Big Fish - karper

Combinatieadvies Big Fish - karper

Pellets klaar maken

Pellets klaar maken

Hoe maakt Hendrik Vandenberghe zijn Van Den Eynde Hook en Elite pellets klaar? Als je de verpakking van de VDE Hook pellet en de VDE Elite pellet voor je ziet, kan je rond het logo enkele symbolen terugvinden. Op de achterkant van de verpakkingen staat in het kort bij elk symbool wat extra uitleg vermeld.

Pellets klaar maken

Superroach Heavy Advies

Superroach Heavy Advies

Ken je ons product de Superroach Heavy al? Je kan het volledige artikel lezen als je het PDF bestand hieronder kan openen. 

Superroach Heavy Advies